Stichting DownsyndroomKern Amsterdam

Films

Down is niet het einde

MichelWeijerman

‘Ik kan de levenskwaliteit van kinderen met het syndroom van Down verbeteren en daarmee ook hun positie in de maatschappij.’ Kinderarts Michel Weijerman wordt wel de Downgoeroe van Nederland genoemd. Hij is nauw betrokken bij de stichting The Upside van Down. Om de zorg aan ouders en kinderen te verbeteren richtte hij speciale Downpoli’s op, onder meer bij VUmc in Amsterdam.
Bekijk de uitzending ‘Down is niet het einde’ op kruispunttv.rkk.nl.

Alexey en Maxim bij Bikkels

Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat…. Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen. Elke dag weer.

De meeste tweelingen lijken op elkaar, maar bij Alexey (9) en zijn broer Maxim (vijf minuten ouder) is dat niet zo. Maxim heeft namelijk een zware vorm van Downsyndroom, waardoor hij in zijn hoofd eigenlijk een baby van 1 jaar oud is. Vroeger dacht Alexey dat hij iets in de buik had gedaan waardoor Maxim gehandicapt werd, maar nu weet hij dat hij er niks aan kon doen.
Bekijk de aflevering van Bikkels met Alexey en Maxim op zondagochtend 6 oktober 2013. Meer over het VPRO-programma Bikkels op www.villa-achterwerk.nl. Bekijk hier de fimpjes van Bikkels.

Jelmer vertelt over zijn zusje

Deze Basta-aflevering (AT5 schooltv) gaat over speciaal onderwijs. Jelmer vertelt over zijn zusje Lieke. Zij heeft het syndroom van Down.
Of kijk direct op www.youtube.com. Kijk ook op www.bastaschooltv.nl.

Vrijwilligers maken het verschil

De negenjarige Else wint de publieksprijs voor de Mezzo Filmprijs voor jonge zorgvrijwilligers. Zij speelt vaak met Eva, een jonge meid met het syndroom van Down. Op RTV-Noord Holland vertelt Else over haar vriendschap met Eva. Bekijk het prachtige filmpje van de jongste vrijwilliger van de Stichting Thuiszorg Gehandicapten Else en haar speelmaatje Eva van elf jaar met Downsyndroom.
Lees verder op www.thuiszorg-gehandicapten.nl.

Leespraat met Heidi van Ginkel

Amos, een jongen met Downsyndroom, volgt sinds zijn tweede jaar het programma Leespraat, een integrale methode voor het leren lezen én leren praten bij jonge kinderen met Downsyndroom. Leespraat werkt van visueel naar auditief. En van globaal naar analytisch, precies andersom dan de meeste reguliere leesmethodes. Amos leert onder begeleiding van Heidi van Ginkel zelf zinnen te construeren.
Meer films over Leespraat op het kanaal van Heidi van Ginkel op YouTube.

Downsyndroom en beeldvorming

Wereld Downsyndroomdag 2011 (21-03-11) staat in het teken van beeldvorming rond mensen met Downsyndroom. De Stichting Downsyndroom werkt vanaf haar oprichting onder meer aan het bevorderen van de integratie van mensen met Downsyndroom in het ‘gewone’ leven, op een ‘gewone’ peuterspeelzaal, basisschool, sport- en hobbyclub, woonplek, werkplek. Grootste handicap bij de integratie is het (vaak onvolledige) beeld dat de buitenwereld heeft van Downsyndroom. Maar aan die beeldvorming dragen we zelf ook bij. Een film van Ossa Kierkegaard, Vesper Kierkegaard en Joffrey van der Vliet.
Bron: vimeo.com