Stichting DownsyndroomKern Amsterdam

Sport en vrije tijd

Hobby’s en sport

Only Friends
Nieuw sportcentrum in Amsterdam Noord waar kinderen en jongeren met een beperking onder begeleiding sporten. Na kennismaking met diverse sporten kunnen ze kiezen voor één of meer sporten. Kijk op www.onlyfriends.nl voor alle informatie.

Sporten met Fitkids
Fitkids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen met een beperking of chronische ziekte die willen sporten. Het sporten gebeurt in groepsverband, onder professionele begeleiding en altijd met een kinderfysiotherapeut erbij. Er zijn meer dan 140 locaties in Nederland waar je naartoe kunt. Meer info op www.fitkids.nu.

Stichting Prisma
Stichting Prisma organiseert en ondersteunt in Amsterdam en directe omgeving aangepaste vrijetijdsbesteding voor kinderen en volwassenen met een (verstandelijke) beperking gericht op ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Kijk op www.stichtingprisma.nl.

Zwemmen
R&A Sports geeft reguliere en aangepaste zwemles in kleine groepjes. Zij hebben ervaring met kinderen met Down en andere beperkingen zoals autisme. Kijk op www.ra-sports.nl, info@ra-sports.nl

Fietsen
Het Fietscollege leert jong en oud, waaronder kinderen met een beperking zoals Downsyndroom, fietsen in de stad. Ruud van Es is door de Fietsersbond opgeleid om fietsinstructie te geven. Kijk op www.hetfietscollege.nl.

Duofietsen waarbij je naast elkaar fietst kun je vinden bij bij Duofietenwinkel. De fiets kan eventueel met motor ondersteund worden. De duofietsen worden voor gunstige prijzen aangeboden en de AT modellen en de Copilots zijn uit voorraad leverbaar. Voor meer informatie ga je naar www.duofietswinkel.nl of kun je mailen naar info@duofietswinkel.nl

Er zijn ook duofietsen waarbij je achter elkaar zit, bijvoorbeeld de Doove fiets, voor meer informatie kun je kijken op www.doove.nl, het is in overleg mogelijk om een proefrit op deze fiets te maken.

Een andere handige tip is de aanschaf van een Microstep, deze step biedt extra stabiliteit door de twee voorwielen. Een goede manier om op jonge leeftijd mobiel te worden en te oefenen met balans. Kijk voor meer informatie op www.micro-step.nl

Paardrijden
Stichting Prisma verzorgt voor kinderen vanaf acht jaar op zaterdag paardrijgroepen in de Prins Willem Alexander Manege. Het is onder begeleiding van deskundige instructeurs, maar je moet wel zelf een persoonlijke begeleider meenemen. Uitgebreide informatie op www.stichtingprisma.nl. Of kijk op de website van VPG (Vereniging Paardrijden Gehandicapten) www.pwamanege.nl
Iedere zaterdagochtend kunnen kinderen vanaf vijf jaar paardrijden op manege De Cruquiushoeve (onderdeel van SEIN: Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) in het dorp Cruquius (gemeente Haarlemmermeer). Meer weten: www.sein.nl/manege of T 023 558 87 66 (Albert Wezeman).
Bernadette Zumpolle geeft paardrijles op een boerderij in Ouderkerk aan de Amstel, zie hiervoor www.buitenbeesten.nl.

Hockey
Hockeyvereniging MYRA in Amstelveen traint elke zaterdagochtend een groep van 30 kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Informatie en aanmelden: www.hvmyra.nl (onder ‘junioren’) of M 06 28 26 32 28.
HC Athena geeft zaterdagochtend G-hockeytraining aan kinderen en jongeren. Kleine groep (10 – 12 kinderen) met diverse beperkingen. Informatie en aanmelden: www.hcathena.nl. Beide clubs spelen ook regelmatig mee met wedstrijden en toernooien. 
Hockey Vereniging Mijdrecht (HVM) is gestart met een G-hockeyteam. De training is elke zaterdagochtend van 10.45 tot 11.45 uur. Kijk op www.hvmijdrecht.nl of stuur een bericht naar g-hockey@hvmijdrecht.nl.
G-Hockey in Hoofddorp voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar bij MHC De Reigers. Kijk op www.mhcdereigers.nl. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar tc.ghockey@mhcdereigers.nl of bel met Willeke Op de Beek, M 06 51 98 37 89.

Skieen
Bij Ski-inn in Amsterdam kan ook geskied worden op de rollerband door kinderen met een beperking. Zie ook www.ski-inn.nl.

Judo
BTR, BeTeR Judo, BT Ryū Judo, het is allemaal goed. BeTeR staat voor Ben=Educatie, Tycho=Entertainment, en Ryū, het Japanse woord voor ‘School’. BT Ryū is de judoclub die bij SNJF hoort en die uiting geeft aan waar Tycho en Ben voor staan: Mooi judo met beleid, met plezier en vooral: Met zijn allen. Kijk op www.btrjudo.nl.
Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking kunnen bij sportvereniging Fuyiama meedoen aan lessen G-judo. Kijk op de website www.fuyiama.nl. Of neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Ed van de Berg van Fuyiama via M 06 20 10 62 37 of e-mail edvandenberg@gmail.com.
                      
Dansen of yoga
In sommige gevallen kan Mara Leiblum van Dancefun4kids individueel les geven aan Downkinderen in dans, spel en yoga. Meer informatie en aanvragen via T 020 669 94 99 of M 06 28 15 10 90 of mara@dancefun4kids.nl. Meer informatie over Mara en haar lessen staat op www.dancefun4kids.nl.
Bij Danshuis Haarlem kun je terecht voor een danscursus voor ervaren en onervaren bewegers (15 t/m 25 jaar) met een geestelijke of lichamelijke beperking. Kijk op www.danshuishaarlem.nl of stuur een bericht naar Joop Oonk, joop@danshuishaarlem.nl.

Vakantie

Op reis
Van dagtocht tot zonvakantie, Set Riezen biedt begeleide vakanties voor reizigers met een beperking. Het vakantieaanbod is verdeeld in categorieën. Per categorie is de mate van begeleiding en/of het type begeleiding aangepast. Lees er alles over op www.set-reizen.nl.
Kamperen, op een cruise, naar het strand of een vakantie te paard? Schik is een reisorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze organiseren en begeleiden doevakanties in Nederland en het buitenland. Meer informatie en aanvragen reisgids op www.schikorganisatie.nl.
Onderweg reizen organiseert en verzorgt begeleide vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Kijk op www.onderweg-reizen.nl.

M&M Reizen
Mirjam & Myriam zijn 2 enthousiaste, vrolijke en gezellige vriendinnen. Nadat zij al langere tijd met heel veel plezier vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking op vrijwillige basis hebben begeleid, is de wens ontstaan om een eigen reisorganisatie te starten voor deze doelgroep met het kantoor in Maastricht.
En zo geschiedde; M&M Reizen is een feit en voor 2016 hebben zij een gevarieerd aanbod voor jullie samengesteld.
Wat zij belangrijk vinden is dat de deelnemers een onvergetelijke vakantie beleven. Zij zullen er alles aan doen om dit te realiseren. Dit doen ze onder andere door in kleine groepen te reizen, persoonlijke aandacht te geven en de wens van de deelnemer voorop te stellen.

De reizen zijn geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 18 jaar. Deelnemers hebben tenminste een redelijke mate van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Wij bieden begeleiding en ondersteuning daar waar nodig. Deelnemers kunnen goed in een groep functioneren, dienen mobiel te zijn en kunnen zich –met enige hulp- zelfstandig verzorgen.Het doel van alle vakanties is plezier, gezelligheid en genieten. Na de reis ontvangt de deelnemer een evaluatieformulier en een reisverslag met foto’s.

Begeleiding en verzorging
De vakanties van M&M Reizen worden in 2016 begeleid door Mirjam & Myriam. Zij zijn ervaren, zorgzame vakantiebegeleiders en hebben bovenal een enorme affiniteit met deze doelgroep. Omdat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat, reizen ze in kleine groepen van 6-8 deelnemers. Zij zorgen voor de persoonlijke aandacht, de uitgifte van eventuele medicatie, indien nodig beheren ze het zakgeld, daarnaast organiseren we in overleg de activiteiten en regelen ze alle overige praktische zaken.

Meer info? www.mm-reizen.nl 06-38639777

Logeren en vakantie

Linita organiseert het hele jaar door logeerweekenden en vakanties (weekend, midweek of weken in binnen- en buitenland). Er wordt gewerkt met kleine groepjes, bijvoorbeeld ‘kinderen’ of ‘jongeren’ of ‘volwassenen’. Altijd met minimaal twee begeleiders, die individueel gericht begeleiding geven in een huiselijke sfeer. Meer informatie op www.linita.nl.

Camperen op de bijzondere franse camping Puy la Gorge
Camperen op een bijzondere camping waar alles is ingericht om een ontspannen vakantie te regelen voor gezinnen met een kind met een beperking. Kijk op www.puylagorge.eu

Sportief vakantiekamp
Stichting SIOE organiseert regelmatig een stoer en sportief vakantiekamp met begeleiding voor jongeren met een verstandelijke beperking (15 tot 18 jaar). Kijk voor het aanbod op www.sioe.nl.   

Zeilen
Elk jaar organiseert de Stichting Onder Zeil zeilkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Vrijwilligers gaan mee. Kijk voor meer info op www.stichtingonderzeil.nl of bel naar Ruud Hebel, M 06 – 51 61 79 39.

Wintersport
De Stichting Sneeuwdroom organiseert elk jaar een wintersportweek of -weekend voor kinderen met het syndroom van Down en hun families, uit alle windstreken van het land. De stichting wil kinderen en ouders in een ontspannen sfeer laten genieten van de natuurelementen. Lees meer op www.stichtingsneeuwdroom.nl.