Stichting DownsyndroomKern Amsterdam

Moeder Pauline aan het woord over haar zoon met Down in de Famme

22 maart 2017 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Op 21-3 vieren we de Internationale Downsyndroom-dag. Daarom besteedt Famme aandacht aan het onderwerp en laat Pauline Hetterschijt, 41, aan het woord.

In Nederland ligt er soms nog een beetje een taboe op het syndroom, maar als het aan Pauline –zelf moeder van een zoon met het syndroom van Down– ligt, hoeft dat niet. ‘Het is een heel gewoon kind, waar we trots op zijn’. Ook het gemak waarmee er een combinatietest wordt aangeboden aan het begin van je zwangerschap, mag best eens besproken worden, volgens haar.

Pauline: ‘Tijdens een van de eerste afspraken bij de verloskundige vroegen ze me of ik een combinatietest wilde, om eventuele (chromosomale) afwijkingen bij mijn kindje vroeg op te sporen. Omdat ik dacht dat zo’n test erbij hoorde en ik wilde weten of mijn zwangerschap goed verliep, zei ik ja. Mijn man Maarten was daar verbaasd over, en vroeg waarom ik dat wilde. Dat gaf ons een moment waarop we met elkaar bespraken wat we zouden doen als ons kind inderdaad kans had op een chromosomale afwijking. Ter plekke zeiden we tegen elkaar dat elk kindje welkom is, met of zonder afwijkingen. Voor de test heb ik vriendelijk bedankt.’

Lees het hele artikel op Famme:

http://www.famme.nl/pauline-41-over-het-downsyndroom-de-drempel-om-een-kind-weg-te-laten-halen-is-te-laag/

pauline-maarten-maas-joep-rijk

Zin in opvoeding: Annemieke en Fenna

22 september 2016 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Wat vraagt het van jou als ouder als je kind een (heel) eigen weg gaat? Welke zorgen heb je? Waar zit het verdriet? Waar je trots? En welke talenten boort je kind in je aan?

Annemieke vertelt:

“Fenna doet een groter beroep op ons geduld dan onze andere kinderen. Alles duurt langer. Als baby was ze extreem zoet, maar later haalde ze dat dubbel en dwars in. Ze heeft een tijd gehad dat ze steeds weg liep. Dan zag ze een hond aan de overkant van de straat en stak ze zó over. Ik heb Meike wel eens in de auto moeten gooien om Fenna van straat te kunnen plukken. Op een gegeven moment hebben we haar uit veiligheid een tuigje omgedaan. Daar kregen we wel commentaar op: ‘Het is toch geen hond?’”

Lees het hele artikel op:

http://www.zininopvoeding.nl/Themas/Eigen_weg/Verhalen/Annemieke/

dsc02419_

‘Een downie komt de sfeer ten goede’

10 juli 2016 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Kinderen die voorheen naar het speciaal onderwijs gingen, moeten nu zo veel mogelijk in het reguliere onderwijs blijven. Daar is veel kritiek op. Maar bij Marie, die Down heeft, gaat het goed in de ­kleuterklas van ­Basisschool Oostelijke ­Eilanden. Dat is niet vanzelfsprekend. ‘Het werkt alleen met goede leerkrachten.’

 

Lees het hele artikel over Marie en haar succes-ervaring op een gewone school hier in Amsterdam, dat in juli 2016 in het Parool stond, op: https://www.parool.nl/amsterdam/-een-downie-komt-de-sfeer-ten-goede~a4336426/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Vier moeders vertellen

11 april 2016 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Er zijn steeds meer medische mogelijkheden om tijdens een zwangerschap vast te stellen of een baby mogelijke afwijkingen heeft. Daar is nog al wat over te doen, want betekent dat in de toekomst een samenleving met alleen maar ‘normale’ mensen? Is dat wel zo leuk? In het happy, healthy, lifestyle magazine Dejig vertellen vier moeders over hun zoon of dochter met het syndroom van Down, lees het artikel hier…

Verslaggevers met Down onderzoeken hun onzekere toekomst

23 februari 2016 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Twee verslaggevers met het syndroom van Down onderzoeken of zij nog een toekomst voor zichzelf zien in ons land. In het nieuwe EO-programma ‘De Laatste Downer’ speuren special reporters Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman naar de nieuwste mogelijkheden om het syndroom van Down vroegtijdig op te sporen. En ze vragen zich af wat daar de gevolgen van zijn. Want als het steeds eenvoudiger wordt om hun afwijking op te sporen, zullen er in ons land dan steeds minder Downers zoals Sjoerd en Eveline geboren worden?

EO-programma ‘De Laatste Downer’ vanaf 16 maart elke woensdag op NPO 2, 20.30 uur

Sjoerd_-Eveline-en-Jos---De-Laatste-Downer

Ik ben Björn

16 oktober 2014 | Onderwerp: Publicaties & Artikelen

Een prachtig boek gemaakt door Björn en zijn begeleider Jolanda. Björn heeft Downsyndroom en vertelt zelf wat dat is en wat hij hiervan merkt in het dagelijks leven. En dat alles op een zeer heldere en inzichtelijke manier. Het boek maakt je deelgenoot van een leerproces van Björn. Het is een leerzaam boek, je komt op ideeën over de wijze waarop je dagelijkse dingen visueel inzichtelijk kunt maken waardoor mensen met Downsyndroom ze beter kunnen onthouden. Dit boek extra mooi omdat Björn vele portretten heeft gemaakt van alle mensen die een rol spelen in zijn leven.

Het boek is te bestellen via de website van de SDS:

http://www.downsyndroom.nl/product/ik-ben-bjorn/

10553780_641011839330696_4699420539670351911_o