Stichting DownsyndroomKern Amsterdam

Teken de petitie!

15 april 2015 | Onderwerp: Nieuws & nieuwtjes

Mensen met Downsyndroom zijn #andersnietminder, net als iedereen!

Minister Schippers neemt binnenkort een besluit of de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) aan alle zwangere vrouwen aangeboden wordt. Met deze test wordt vooral Downsyndroom opgespoord. Diagnose leidt in meer dan 90 procent van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. Een besluit tot invoering van de NIPT is een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen. Waarom?

Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder.

Steun de actie #andersnietminder, onderteken de petitie en laat de minister en Tweede Kamer weten dat kinderen met Down ‘gewoon’ moeten blijven in Nederland!

Daarom voeren verschillende organisaties onder de hashtag #andersnietminder actie. Teken jij ook?

Amsterdammertje van het Jaar

13 januari 2014 | Onderwerp: Nieuws & nieuwtjes

Alexey Rahim is gekozen tot ‘Amsterdammertje van het Jaar’. Hij won de titel in de tweede junioreditie van de jaarlijkse ‘Amsterdammer van het Jaar’-verkiezing. De bekendmaking vond plaats op 12 januari in de Stadsschouwburg, tegelijk met de huldiging van de volwassen ‘Amsterdammer van het Jaar’, Marco de Souza. Alexey kreeg de onderscheiding omdat hij regelmatig opkomt voor zijn tweelingbroertje Maxim die een zware vorm van Downsyndroom heeft. ‘Iedereen had deze prijs kunnen winnen,’ zegt hij. ‘Het is toch logisch dat je opkomt voor je broertje.’ Jaarlijks organiseert Het Parool met de Gemeente Amsterdam de verkiezing van de ‘Amsterdammer van het Jaar’. ‘Gewone’ Amsterdammers, die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de stad, maken kans op de titel. En sinds twee jaar de verkiezing van het ‘Amsterdammertje van het Jaar’.

logoamsterdammertje

Kandidaten 2014
Bekijk het filmpje (4″53′) met alle kandidaten op www.youtube.com. Dit is de Facebookpagina van Amsterdammertje van het Jaar. Kijk bij Films voor de uitzending van Bikkels over Alexey en Maxim.

Punkband met beperking

28 september 2013 | Onderwerp: Nieuws & nieuwtjes

The Punk Syndrome
De Finse punkrockers Pertti Kurikan Nimipäivät hebben niet alleen een bijzondere naam, maar zijn ook een erg bijzondere groep. Elk van de vier leden heeft namelijk een verstandelijke beperking. Voorafgaand aan het optreden in de Melkweg op 30 september wordt de film ‘The Punk Syndrome’ vertoont, een prijswinnende documentaire die het indrukwekkende verhaal vertelt van de band. De vier muzikanten van Pertti Kurikan Nimipäivät uiten hun frustraties – bijvoorbeeld over het leven in een groepshuis – in oprechte, krachtige punknummers en hebben in eigen land inmiddels een heldenstatus verworven. De naam betekent ‘Pertti Kurikan’s naamdag’, vernoemd naar bassist, oprichter en songwriter Perrti Kurikan. Tijdens de afgelopen editie van Eurosonic in Groningen (met focusland Finland), maakte de band al indruk met hun rudimentaire punkrock en uitermate directe voordracht – precies zoals de Sex Pistols het bedoelde in 1976.

De avond start met een documentaire over deze unieke band: The Punk Syndrome. Hierin worden de vier leden gevolgd vanaf het moment dat ze samen komen tot aan hun eerste single en uiteindelijke succes. Tegelijkertijd proberen ze om te gaan met hun beperkingen en frustraties. De film werd een verrassende hit op festivals en won o.a. op SXSW 2013 de publieksprijs. Na de film zal Pertti Kurikan Nimipäivät live hun rauwe punknummers ten gehore brengen.
Kijk op de website van de Melkweg.

10-uurs maatregel PGB van de baan

11 juli 2013 | Onderwerp: Nieuws & nieuwtjes

Doorbraak: 10-uursmaatregel voor huidige budgethouders van de baan!
Meer dan 40.000 budgethouders kunnen juichen: hun PGB voor enkel en alleen Begeleiding minder dan 10 uur per week gaat in 2014 niet vervallen. Per Saldo is tot en met de allerlaatste millimeter van de strohalm blijven vechten, waardoor het ministerie van VWS is blijven zoeken naar alternatieven. En die zijn gevonden! Het kabinet heeft besloten dat er andere maatregelen worden getroffen om de gestelde bezuiniging te halen. Dat betekent dat alle budgethouders met een indicatie enkel bestaand uit Begeleiding onder de 10 uur per week, nu zeker weten dat zij hun PGB (Awbz) blijven behouden.
Lees verder op www.pgb.nl.

De droom van Thijs Kamperman

11 juni 2013 | Onderwerp: Nieuws & nieuwtjes

sitestat

‘Mijn droom voor het land, inspiratie voor onze koning’. Met dat thema verzamelde het Nationaal Comité Inhuldiging zoveel mogelijk dromen van Nederlanders. Bij EenVandaag zien we de droom van Thijs Kamperman uit Gouda verfilmd in de uitzending. Thijs: “Mijn zusje Eveline is 22 jaar en heeft Downsyndroom. Mijn droom voor Nederland is dat mensen zoals mijn zusje, met welke beperking dan ook, mogen worden gezien als volwaardige inwoners, of beter nog, worden gezien als mensen die onze maatschappij smaak geven!”
Lees verder op www.eenvandaag.nl.